Foodprint

Voedsel is verantwoordelijk voor één derde van alle klimaatbelasting. Van productie, transport en bewerking tot aan verpakking, bereiding en recycling: er komt nogal wat aan te pas. Sommige producten – zoals vlees en exotische groenten en fruit – drukken echter een stuk zwaarder op de aarde dan andere ingrediënten. Door bewust te kiezen wat we wel én niet eten kunnen we een verschil maken.

Met Foodprint – een educatief spel over klimaatneutraal eten – willen we jongeren hiervan op een interactieve en speelse manier bewust maken. Welke boodschappen kun je in de supermarkt het beste in je mandje gooien om je klimaatbelasting zo laag mogelijk te houden? Kies je voor producten van ver of dichtbij? En eet je aardbeien en tomaten het hele jaar door, of ga je liever voor seizoensgebonden opties? Door dit soort vragen bespreekbaar te maken laat het spel zien dat je voedselkeuzes niet alleen effect hebben op je eigen gezondheid, maar ook op de gezondheid van de planeet.

Foodprint is ontwikkeld en ontworpen door Impact Kitchen in samenwerking met Stichting Duurzaam Den Haag. Het Foodprint project is geïnitieerd en gerealiseerd in het kader van de kernteam werkgroep in het Nutshuis.

Geïnteresseerd om het spel zelf te spelen of werk je in het onderwijs en wil je Foodprint gebruiken als lesmateriaal? We horen graag van je! Ook zijn we nog op zoek naar scholen, onderwijsinstellingen en jeugdfestivals die het spel willen opnemen in hun (les)programma.